Vurderer du å skaffe hund, og lurer på hvordan du skal gå frem for å velge?

Dette innlegget handler ikke om utstyr, men om hundens behov og spørsmål det kan være greit å stille før man gjør et slikt valg.

Generelt

Valp –  har behov for tid, kjærlighet og omsorg. Forberedelsen blir på mange måter den samme uavhengig av hva man ønsker seg: har du plass, rom (økonomi), anledning (tid), og ikke minst lyst og motivasjon til å gi en hund et trygt og godt hjem i mange år fremover? En hund er et sosialt vesen som trenger å være mye sammen med familien sin (deg), og ideelt sett ikke være mer enn maks 4-6 timer alene i strekk. Har du noen som kan være med hunden mens du er på skole/jobb? En hundepasser koster fort fem tusen i måneden for daglige lufteturer med hunden.

Tenk nøye gjennom tilværelsen og egen hverdagen, og vær ærlig vedrørende hva du har tid, lyst, ork og økonomi til. Kjenner du noen som kan avlaste eller hjelpe til hvis du blir syk, eller skal reise bort?

Det er forøvrig stadig flere arbeidsplasser som nå legger til rette for å ha med hund på jobb. Stephanie Rousseau utga nylig en bok om emnet, se bildet til venstre. Boken er lettlest og har mange bra tips.

Nye omgivelser

Valpen flytter til nytt og for dem ukjente omgivelser, og vil trenge et trygt sted å sove i sitt nye hjem. I tillegg må kanskje hus og hage «hundesikres (gjerde inn evt hage, fjerne ting hunden ikke kan (eller skal) bite på).

Valper er nysgjerrige og vil utforske og prøvesmake på det meste. Valpen skal dessuten ikke gå i trapper før skjelett og muskler er mer ferdig.

Utstyr?

Valpen har gjerne med seg halsbånd, en kort lenke, og et teppe eller noe som lukter kjent. Alt utover dette må man skaffe selv.

Som et minimum må hunden ha sele og leiebånd, og den må ha et egnet sted å ligge hvor den kan trekke seg tilbake når den ønsker ro. God mat og gode fôringsrutiner er viktig. Det finnes en rekke ulike typer fôr på markedet. Bruk tid på å finne et kvalitetsfôr som er bra for valpen og som valpen liker. Mat skal være lystbetont og noe hunden skal kose seg med i rolige omgivelser.

VALP

En valp er som oftest ikke helt utlært når det gjelder renslighet, og sjelden vant med å være alene hjemme – ihvertfall ikke over lengre tid. Den trenger sosialisering, dvs en introduksjon til alt som er ukjent og nytt, og dette må gjøres på en trygg, rolig og vennlig måte. Videre skal den gjennom en tannfelling som gjør at den biter på alt mulig, og de melketennene er skarpe! Vaksineprogram må følges (inkl. markkur) Valpen skal leveres med chip, stamtavle, helsebok og ha fått veiledende vaksiner.

Alle hunder bør som et minimum ha et veterinærbesøk i året.

Det koster litt å forsikre hunden, men det kan bli kostbart å ikke ha forsikring hvis uhellet er ute, eller hunden skulle bli syk.

Det å få valp kan gjerne sammenlignes med å få barn i huset. Valpen trenger mye tid sammen med den nye familien sin, og kan den første tiden ikke være særlig mye alene (hvis noe i det hele tatt). Alt skal læres og tilvennes, den må øves opp til å beherske å være alene – den trenger oppfølging, trygghet og tilstedeværelse.

Det er fantastisk å få valp, men samtidig er det mye jobb.

Boken «Hverdagslydighet fra valp til voksen» av Arne Aarrestad og Siri Linnerud Viber er lettlest og dekker alle tema rundt det å få valp.

Det er relativt lett å få tak i valp, Sjekk gjerne raseklubben sine sider. Her finner du godkjente kull som er registrert i norsk schæferhund klub: https://www.nschk.no/valpelisten-jh-27771s.html

Still uansett krav til oppdretter/selger. Særlig må selger kunne redegjøre for valpens helse – hos både mor og barn (og hos noen raser kan det være nødvendig å også få informasjon om helsen hos besteforeldre). Les om rasen og lær om mest mulig om den.

Mange oppdrettere lar hunden flytte ved åtte ukers alder.

Besøk oppdretter og se hvordan hundene lever. Det skal være renslig der, og hundene skal fremstå som tillitsfulle og vennlige. Det er vesentlig at oppdretter sosialiserer valpene godt før de flytter, og ellers gir dem en trygg og god start på livet. Spør oppdretter om hvordan de går frem for å sosialisere valpene – be oppdretter være helt konkret. En seriøs oppdretter lar ikke besøkende forstyrre mor de aller første ukene.

Ikke vær redd for å stille krav – hunden får det mye enklere senere i livet når den første tiden har vært bra.

Lykke til med en fantastisk følgesvenn!

Lik oss og følg oss:

2 thoughts on “Vurderer du å skaffe hund, og lurer på hvordan du skal gå frem for å velge?

Unni Mona Kristoffersen
27. august 2020 at 11:48

Hei? Går det ann å stå på ei venteliste for eventuelle fremtidige kull ?

Svar
Ann-Cathrin
27. august 2020 at 18:21

Ta gjerne kontakt om du ønsker å stå på liste.

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *